Sju trappor färg

Nästa delprojekt för praktikanterna kommer vara att måla ett trapphus som ska fungera som referens för målningstekniker, med olika färger och design för varje våning. Färgerna och upplägget bidrar Per Nimer med, designchef för AkzoNobel.

– Det var Saman från Sätt färg på Göteborg som föreslog detta, det är en underbar idé. Jag har faktiskt inte hört om någon annan som gjort det här förut, säger Per.
Tanken är att trapphuset ska kunna användas som referens när praktikanterna har målat klart. Hyresgäster och fastighetsägare ska kunna titta på de olika förslagen i trappuppgången och fundera på hur de själva skulle vilja ha det.

Färgsättningen gör stor skillnad
Hyreshuset som de ska måla i ligger i Hammarkullen och har sju våningar, vilket innebär sju olika varianter. Färg och design är det upp till Per att ta fram.
– Fördelen med trapphusen från de gamla miljonprojekten är att de är väldigt neutrala, de har ingen stil som till exempel funkishus eller jugendhus att ta hänsyn till. Så det finns så mycket man kan göra med färg, det är väldigt fritt. Man får bara titta på saker som ljusinsläpp, hur trångt det är och liknande, säger Per.

Siffror och ränder
Exakt hur det kommer se ut är inte helt klart än, men idéarbetet är i full gång.
– Jag tänker mig att man kan jobba med olika design, en våning med vertikalt måleri, en med horisontellt, att man till exempel målar ränder. Man kan också måla stora siffror som berättar vilken våning man är på, jobba med fondväggar eller ha en kulör i taket och markera dörrkarmarna i annan färg. Möjligheterna är många och det ska bli väldigt spännande att se slutresultatet, säger Per.