Youthpower 2020 – Så blev det

Under tio intensiva dagar i augusti arbetade tio konststuderande från Barcelona, fem lokala konstnärer och flera av våra målerideltagare för att sätta färg på flera gång- och cykeltunnlar här i Göteborg. Tack vare enormt hårt arbete från alla inblandade står nu sex (ganska) nymålade tunnlar kvar och kommer göra så en lång tid framåt. Innan vi rusar vidare in i hösten och nya projekt vill vi igen lyfta allt fantastiskt arbete som gjordes där i augusti.

Josefin Lindeberg – Storås

Josefin Lindebergs tunnel ligger i Storås, nedanför hållplats Spadegatan. I hennes verk syns hennes intresse för både natur och det vardagliga, såväl som hennes fascination för råa material – Josefin har medvetet valt att behålla delar av den obehandlade, gråa väggen och göra den till en del av verket.

Josefins tunnel är målad huvudsakligen av våra deltagare men under handledning av Josefin. Tekniken är väggfärg och pensel/roller.

Oriol Marquez Cateura – Hammarkullen

Bilder och fotomontage: Alessia Bayro

En kort cykeltur från Josefins tunnel står Oriols verk precis under rondellen vid Hammarkullens väg/ Grusåsvägen. Där växer det naturliga och det mänskliga bokstavligen ihop. “Att ge tillbaka naturens element och färger till gråa väggar i städer är huvudanledning för mitt arbete. Att påminna människor att vi är en del av planeten, att den inte tillhör oss är en av plikterna jag känner att jag kan dela med min konst, hur människor måste försöka samexistera med naturen istället för att förstöra den så som vi gör. Genom mycket excentriska färger, är min intention att skapa en dialog mellan verkets mening och medborgarna som stannar framför den” – Oriol

Oriol målar enbart med sprayfärg och har skapat sitt verk på egen hand.

Gemensamt verk av alla deltagare från Spanien – Hammarkullen

Bilder och fotomontage: Alessia Bayro

Under samma rondell som Oriols målning står de konststuderande från Barcelonas gemensamma verk där allas olika visioner och stilar kommit samman till en helhet. Såhär säger de själva om sin målning: “målet för verket har varit att hitta ett gemensamt koncept kopplat till området, dess historia och latinamerikanska arv. Efter det arbetade vi med att kombinera allas ideér till ett enda verk. Ena sidan av tunneln har blivit mer figurativ och realistisk medan den andra sidan är mer fri och minimalistisk” – Santiago Encinas, Martí Aguilar, Alex Gómez, Magí Valls, Alessia Bayro, Manuel Barbel, Inés González och Josep Herrera Ossó

De spanska deltagarna har alla målat med sprayfärg tidigare så även deras tunnel har skapats på det viset.

Klara Bartilsson – Hammarkullen

Hundra meter längre nerför Hjällbovägen ligger nästa tunnel och Klara Bartilssons verk. I hennes bildvärld syns ofta fantasifulla blommor och växtlighet såväl som gåtfulla figurer.

Till sin hjälp hade Klara flera deltagare och precis som med Josefins verk arbetade de med väggfärg och penslar/rollers.

Sebastian Villabona – Hammarkullen

Bilder och fotomontage: Alessia Bayro

Ytterligare några 100 meter nerför backen mot Hjällbo möter vi nästa tunnel där konstnär Sebastian Villabona skapat ett grafiskt lekfullt verk med starka kontraster mellan såväl mjuka och kantiga former som mörka toner och ljusa pasteller.

Sebastians arbete fokuserar ofta på abstraktioner – ”med former, texturer, färger och linjer som alla interagerar i det konstnärliga språk han utforskar. Han testar ständigt nya tekniker som ett sätt att experimentera och expandera sitt sätt att praktisera. Inspiration kommer från livet i stort, arkitektur, mönster och konst i allmänhet”

Rumolo Lass – Gamlestan

Vid Gamlestadstorgets hållplats, under spårvagnsspåren står den sjätte och sista tunneln signerad den brasilianska arkitekten och muralisten Romulo Lass. Hans verk Astronaut in Love är en av vinnarna i den internationella konsttävlingen Gothenburg Art 21 och valdes tillsammans med 12 andra verk ut som vinnare 2017. Sedan dess har vi letat efter rätt yta för att måla upp verket – och nu står den äntligen här.

Romulo Lass är den enda av konstnärerna som inte deltog i Youthpower 2020 – istället var det de spanska deltagarna som tolkade och målade upp hans original. Astronaut in love talar om att springa mot sin passion. “Det är omöjligt att nå yttre rymden utan passion, det är omöjligt att nå sina drömmar utan passion”. Originalvinnarbidraget skapades för en enda vägg men utökades av Romulo med en ny del för att passa i just denna tunneln.

Samverkan mellan länder

Youthpower skapades som ett sätt att främjar möten mellan unga genom måleri och konst. Med finansiering från Erasmus+ har vi drivit projektet tillsammans med partners i Barcelona, Gdansk och Riga. Denna omgång var den fjärde, men också sista, i raden av utbyten där Svenska och Spanska deltagare fått chansen att tillsammans utvecklas inom dekorativt måleri, samverka länder emellan och färgsätta det offentliga rummet.

Vi vill verkligen tacka alla inblandade – Erasmus +, alla konstnärer och deltagare, våra finansiärer och samarbetsparter, färgtillverkare och boende i områdena där vi verkar. Ett stort tack för att ni gjort detta möjligt.