Hilma Nordén sätter färg på Slakthuset

Hilma Nordén har under veckan skapat en muralmålning med namnet Varm i hö och halm, drömmer om natten i Slakthuset som tack vare fastighetsägaren Higab omvandlats till ett kreativt område med bland annat restauranger, bryggerier, stadsodling och coworking spaces för konstnärer och konsthantverkare. Sätt Färg På Göteborg har i samverkan med Higab organiserat konstprojektet. Ambitionen är att konstverket ska glädja besökarna i området och bidra till att fler hittar hit. På torsdag den 6e oktober genomförde Higab en vernissage där Hilmas muralmålning avtäcktes inför gästerna.

Under veckans gång passade vi på att ta reda på mer om Hilma Nordén och hennes konst. Vi fick också möjlighet att ställa frågor om hennes skapande process och hennes tips till aspirerande konstnärer. Hilma är en konstnär som arbetar med ett utforskande av kulturens skapande av naturen, folktro, om föreställningar om magi, om skogens plats i vårt moderna samhälle. Det finns mer än bara planterade träd i skogen, och hon vill genom sitt konstnärskap utforska nutida och historiska trosuppfattningar i sagan om den. Hilma är uppvuxen i produktionsskog och när hon återvänder till platser som varit viktiga i hennes barndom är de ofta borta. En skog som hon lärt känna som en levande individ, inte bara en plats, kan plötsligt avverkas. Det är som att en närstående gått bort utan varken begravning eller minnesstund. När hon målar är det med matt vinylfärg, och ibland får färgen rinna som den vill under en textur av päls och i skulpturalt arbete väljer hon ofta textila material. Hon vill måla hyllningar, skapa verk till minne av de förlorade ekosystemen som tyst avverkas i skift varje dag och natt, detta konstanta sågande som alltid mullrar. Hilmas arbete blir på så sätt också självporträtt av henne själv, eftersom det är hennes relation till sin värld som avbildas. Där finns även ibland avbildningar av människoliknande figurer, som hon tror är hon själv, som återkommer i hennes konst. Hilma tycker om det fysiska, taktila och det levande.

Vad betyder det här konstverket för dig?

– Motivet består av en häst och en ko som leker tillsammans med två kvinnor bland växter. Det känns som att kor och kvinnor har haft en nära relation historiskt sett, eftersom det oftast var kvinnan i familjen som mjölkade kon förr i tiden. Jag har varken målat kor eller arbetat i det här området förut så det känns roligt att delta i det här konstprojektet!

Har du några tips till unga konstnärer som vill komma dit du är?

– Gå förberedande konstskola! Det behöver inte vara en lång konstutbildning på universitetet men det är viktigt att ge sig själv tid att utforska konsten på heltid. Du behöver tid att upptäcka dig själv som konstnär, lära dig terminologin, komma på vilken typ av skapande du brinner för och framförallt att öva så mycket som möjligt! Jag gick i konstskola i 4 år och trodde att jag visste vad jag ville göra när jag började men med tiden ändrades det. Det tar lång tid att komma på vad man brinner för och det viktigaste tror jag är att öva utan att tänka så mycket. Konstböcker och utställningar är också bra verktyg för att hitta rätt.