Digital konstkarta kastar ljus på Västsveriges gatukonst

I Västsverige har många kommuner och aktörer, inklusive Sätt Färg På Göteborg, satsat på gatukonst sedan många år tillbaka. Gatukonstorganisationen Artscape har tillvaratagit detta engagemang och initierat en särskild satsning för att lyfta konsten ytterligare. I samarbete med bland annat Västra Götalandsregionen, Borås TME och Göteborg & Co lanseras nu en ny webbtjänst som tillgängliggör konsten för fler människor.

West Sweden Street Art Trail (WSSAT.se) lanserades den 30 januari och samlar all storskalig gatukonst som finns i regionen. Genom en webbaserad karttjänst får användaren överblick över alla konstverk utspridda i regionen och möjlighet att planera sina egna konstvandringar. Tjänsten vägleder besökaren med förslag på rutter och information om konstnärerna som skapat verken. Genom detta ska WSSAT.se inspirera till både små och stora resor för konstens skull. Tjänsten är gratis och öppnar dörren till gatukonsten för alla som vill utforska den. Bakom initiativet står organisationen Artscape som sedan länge sett till att Västsverige smyckas med nya konstverk av konstnärer från hela världen.

Tack vare många olika aktörers aktiviteter och engagemang för konsten har ett av världens ledande gatukonstområden vuxit fram. Hundratals muralmålningar inom bara några mils radie bildar en internationellt unik kulturskatt och vi vill visa upp den för världen!

Daniel Wakeham, Artscapes grundare

Vi vet sedan tidigare att gatukonst är en vanlig sökning som turister gör innan de besöker nya platser. Dessutom har vi sett under pandemin att allt fler svenskar är nyfikna på vad som finns att utforska i det område man befinner sig.

Tor Hedendahl, Artscapes andra grundare

Borås TME har sedan 2014 arbetat med gatukonst genom No Limit Festival och även under stadens 400-årsjubileum. Bolaget var tidigt med i diskussionerna om vad WSSAT kunde bli.

Vi är stolta över den fina kollektion av muralmålningar som Borås har och ser stora fördelar med att koppla oss samman i Västsverige och därmed bli en ännu tyngre destination inom gatukonsten.

Helena Alcenius, VD på Borås TME

Åtskilliga gatukonstverk har även uppförts i Göteborg, bland annat inom ramarna för Göteborgs 400-årsjubileum. 2016 satsade Göteborgs Stad på gatukonstfestivalen Artscape med ett 20-tal konstverk för att tillgängliggöra mer kultur för fler. Detta, tillsammans med Borås tidigare engagemang, blev starten för en stor satsning i hela regionen som möjliggjorts av många aktörer och konstnärer från när och fjärran.

Gatukonstverken både inspirerar och berikar oss som lever här och det är en extra anledning att resa hit och upptäcka nya platser i Göteborg och regionen.

Therese Brusberg, chef för Göteborgs 400-årsjubileum på Göteborg & Co

Med stöd av Västra Götalandsregionen, Borås TME, Göteborg & Co samt en handfull andra kommuner, har arbetet med WSSAT kunnat växlas upp och nu är fler på väg att ansluta. Antalet konstverk i regionen fortsätter växa och just nu finns över 200 konstverk registrerade på WSSAT.se som skapats tack vare organisationer som exempelvis Sätt Färg På Göteborg, No Limit och Art made this.

Bland de utmärkta rutterna som finns på kartan finns Sätt Färg På Göteborgs konststråk 23 km konst som skapats med hjälp av ett flertal konstnärer, kommuner och aktörer inom regionens näringsliv.

Det är underbart att alla våra konstnärers och alla våra unga deltagares insatser i projektet ‘23 Km Konst’ uppmärksammas!

Erling Zandfeld, Senior Advisor för Sätt Färg På Göteborg