Fredrik Lindberg sprider glädje genom sin mångfacetterade konst

I en lokal fylld av förväntan samlades konstälskare och nyfikna för vernissage i Gamlestaden den 10 augusti. En av besökarna var Fredrik Lindberg. Med rötterna i Tidaholm och 40 års erfarenhet av konstnärlig utforskning har Fredrik inte bara skapat konstverk som strålar av färg och kreativitet, utan också en atmosfär av glädje.

”Jag fladdrar lite överallt,” berättar Fredrik med ett leende när han får frågan om att beskriva sitt konstnärskap. ”Jag tror att mycket handlar om att jag vill sprida glädje och lycka med min konst, och då vill jag också känna det när jag skapar den. Det gör ju att jag hoppar på väldigt många olika material-tåg för att komma fram till det jag vill göra.”

”Jag vill sprida
glädje och
lycka genom
min konst”

Fredrik Lindberg
Fredrik Lindberg


Namn: Fredrik Lindberg
Arbetar som: Bildlärare
Från: Tidaholm

Hans konst sträcker sig över olika stilar och tekniker men det förenande draget är den omisskännliga glädjen som genomsyrar hans verk. Det är tydligt att konsten inte bara är en estetisk uttrycksform för Fredrik utan också ett medel för att inspirera andra. ”Jag tror att konst är en genväg rakt in via ögat där vi slipper fastna i argument och förutfattade meningar. Som gör att man kan få en aha-upplevelse kring någonting som man trodde att man var bestämt emot.”

Konsten som medel för förändring

Fredrik menar att konsten är det starkaste medlet för att komma ur gamla tankesätt. ”Bildspråket är det starkaste språket vi har, det transenderar alla språk vi har. Var vi än kommer ifrån kan vi titta på en bild och förstå ett budskap.”

Han vänder sig in mot utställningen. I den stora byggnaden som tidigare var Slakthus hänger under hela augusti 50 konstverk som alla tävlar i vår klimatkonsttävling Art@Climate 2030. ”Om vi kollar här inne på alla starka färger, fina former och budskap som förmedlas.. det är vackert och man blir lycklig. Och jag tror att är du lycklig har du grunden till att vilja ta steget framåt och göra världen bättre.”

Fredrik Lindberg framför sitt konstverk Jag vill ge dig världen.

Tävlar i Art@Climate 2030

I likhet med uställningens 49 andra konstnärer tävlar Fredrik i Art@Climate 2030. Verket har han valt att kalla Jag vill ge dig världen. Ett porträtt av hans dotter och far skapat med en palett av livfulla tuschfärger. ”Jag tänkte på slutmålet, att jag vill att det ska hamna på en vägg såklart, därför ville jag begränsa antalet nyanser så att slutresultatet ska bli så tydligt som möjligt. Jag satte min dotter och min far ner i våras, tog en bild som jag sedan använde som grund för verket.”

Men bortom estetiken önskar Fredrik förmedla ett djupare budskap; ”Vi äger inte jorden, vi har den till låns av våra barn. Den tanken ville jag använda som grund. Genom att min far symboliskt lämnar över en blombukett till min dotter så skickar han flaggan vidare.”

I en tid då världen står inför stora utmaningar är Fredriks konst en påminnelse om att även små handlingar kan skapa stor skillnad.

Vill du läsa mer?