21 km konst

Gatukonst från Blå stället till Röda sten

1
DETTA ÄR 21 KM KONST

21 km konst är vårt stora konstprojekt och en del av Göteborgs 400-års jubileum. Det startades för att binda samman staden samtidigt som det ger jobb och involverar ungdomar i stadsutveckling. 21 km konst är precis vad namnet antyder – en 21 km lång cykelsträcka innehållande konst så som muralmålningar, vepor, banderoller, färgglada tunnlar och vimplar i lyktstolpar.

2
FRÅN ANGERED TILL KLIPPAN

21 km konst startar i Angered vid Kulturhuset Blå Stället och löpa genom stadens centrum för att slutligen nå Röda Sten Konsthall. Sträckan är 21 km lång och går genom stadsdelarna Angered, Hammarkullen, Hjällbo, Alelyckan, Gamlestaden, Marieholm, Lilla Bommen, Inom Vallgraven, Järntorget, Majorna och Klippan.

1

3

MÅLAS FRAM TILLS 2021

Konststråket ska stå färdigt i tid till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021. För att lyckas med att måla upp konst längs den 21 km långa cykelstråket har projektet arbetat på heltid sedan våren 2016 och konstverken målas upp successivt. Under årets varma månader tillåter vädret utomhusmåleri och det är då stora delar av stråket målas upp.

GER UNGA RIKTIGA JOBB

Konstverken är skapade av konstnärer lokalt, nationellt och internationellt men det faktiska målandet görs oftast av våra deltagare som utbildar sig till byggnadsmålare hos oss. I uppförandet av konstverken handleds ungdomarna av professionella måleriinstruktörer och konstnärer.

Bild: Sätt färg på Göteborg

Engagerar unga i processen

21 km konst är till för att ungdomar och invånarna i den aktuella stadsdelen ska inkluderas och få tycka till om hur delar av deras område ska målas. Ett sådant engagemang kan handla om att rusta upp områdets papperskorgar, parkbänkar, fågelholkar, väggar, ja allt som kan förbättras med färg!

Ta reda på hur vi arbetar!

Målade och planerade konstverk

Redan idag finns det flera uppmålade konstverk längs med sträckan 21 km konst som går att se vid offentliga platser runt om i Göteborg. År 2021 ska sträckan stå färdigt och fram tills dess fortsätter vi att måla upp så mycket vi hinner. Klicka dig vidare för att se vilka konstverk som har och kommer att målas upp.

Se konstverk här

 

Bygglov, material och säkerhet då?

När muralmålningar, montering av vepor eller vimplar ska genomföras finns det flera viktiga och praktiska aspekter att tänka på. Eller iallafall för oss i projektet. Om du är en organisation, ett företag eller fastighetsägare som funderar på att få din husfasad målad kan du skönt luta dig tillbaka. Vi fixar det mesta!

Montering i 21 km konst

 

Kommer min byggnad ingå i stråket?

Är du nyfiken på vilka stadsdelar, gator eller byggnader som konststräckan passerar?
Då kan du undersöka varje meter via vår karta!

Se karta här!


´

´


FILM:

Att ha ett professionellt projekt i botten gör det mycket lättare

Rafael Lavicki Förvaltare på Bostadsbolaget, Erling Zandfeld Projektchef och flera andra berättar om
Sätt färg på Göteborg och hur vi arbetar med konst och fastigheter

´

´