fbpx

Artscape – konst i det offentliga rummet

Läs artikel

Två projekt, Sätt färg på Göteborg och Artscape, med samma tanke – att skapa konst i det offentliga rummet. Under sommaren blev samarbetet verklighet och resultatet är fantastiskt.

När Artscape kom till Göteborg för att skapa urban samtidskonst i alla våra tio stadsdelar var det i nära dialog med Sätt färg på Göteborg.
– Redan när vi arbetade i Malmö 2014 hade vi dialog med Erling från Sätt färg på, och vi kom överens om att Göteborg skulle bli vår nästa stad att arbeta ihop med. Vi har haft stor nytta av alla kontakter som Sätt färg på har hjälpt oss med och tack vare deras ungdomar fick vi bland annat hjälp med underarbetet och dessutom bistod Sätt färg på Göteborg med transporter och färgmaterial från AkzoNobel. Vi är mycket glada över att vi tillsammans kunde skapa så mycket under så kort tid, säger Tor Hedendahl, en av grundarna till Artscape.

Del av 21 km konst
För Sätt färg på Göteborgs del var Artscape ett välkommet initiativ som skapade mycket uppmärksamhet för street art och gav tydliga exempel på hur stora målningar i stadsmiljö kan förändra synen på stadsdelen och tryggheten. Samtidigt kommer vissa av Artscapes konstverk bli delar av det pågående projektet 21 kilometer konst.
– Artscape, med alla sina involverade konstnärer, har skapat fantastisk gatukonst i Göteborg. Vi är glada över att de valde att hjälpa oss att sätta färg på Göteborg och självklart hjälpte vi till med allt som vi kunde bistå med för att det skulle bli så bra som möjligt. Vi hoppas på fortsatt samarbete framöver, här i Göteborg eller i andra städer i eller utanför Sveriges gränser, säger Erling Zandfeld, projektledare för Sätt färg på Göteborg.

Artscape är en ideell organisation som syftar till att inspirera människor och främja offentlig konst för alla. Initiativtagarna tror att djungeln av reklamskyltar i den moderna stadsbilden behöver viss konkurrens. Stor konst bör inte begränsas till endast gallerier och museer! Sedan 2014 arrangerar de en internationell gatukonstfestival, som redan är den största i Skandinavien. Tidigare har den varit i Malmö, men i år arrangeras den i Göteborg, under vilken Artscape har skapat över 20 konstverk på byggnader och andra platser i samtliga tio stadsdelar.