fbpx

Basket och delaktighet för ensamkommande

Läs artikel

Lördagen 21 november hölls ”Welcome to Sweden Basketball” i Sjumilahallen, en basketturnering för ensamkommande flyktingbarn, arrangerat av Västra Hisingen basket med stöd av Sätt färg på Göteborg och Bostadsbolaget.

Basketturneringen riktade sig till både tjejer och killar från 13 år och uppåt, som fick anmäla sig i lag om fyra. Västra Hisingen basket är sedan tidigare med i Svenska Basketförbundets projekt Välkommen hit där ensamkommande flyktingbarn får komma och testa på att spela basket.
– Det var i samband med det som jag kom på idén att skapa en turnering. Vi har som mål att ge ungdomar i området en aktiv och meningsfull fritidssyssla så turneringen låg helt i linje med det, säger Ali Tabrizi, sportchef på Västra Hisingen basket.

Ett behov av att mötas
Ungdomarna som kom fick tillsammans med ett par av Västra Hisingens egna basketlag, en härlig dag med basket, måleri, umgänge, mat och till och med en DJ som höjde stämningen.
– Det var första gången vi gjorde detta, och vi ser fram emot att göra det igen och göra det ännu bättre. Vi tror att det finns ett behov av den här sortens aktiviteter, där barn och ungdomar får mötas och idrotta tillsammans, säger Ali.

Bidrog till världens längsta konstverk
Ungdomarna fick även måla vimplar för Sätt färg på Göteborg till det som kommer bli världens längsta konstverk 2021 när Göteborg firar 400 år.
– När skola, näringsliv och ideellt föreningsliv går samman så blir det ett väldigt spännande möte. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete, säger Ali.