fbpx

Nytt gäng ungdomar färglägger lägenhet och pumpstation

Läs artikel

I september startade 14 nya ungdomar som deltagare i projektet och nu är de i full gång med att prova på måleriyrket. Som uppdrag ska två lägenheter renoveras och innan vädret blir för kallt ska även en pumpstation i Angered få sig en rejäl omvandling.

För denna grupp ungdomar (nummer 6 i ordningen) så är det två lägenheter i Hammarkullen (förvaltas av Bostadsbolaget) som ska målas om. I en lägenhetsrenovering får deltagarna prova på flera vanliga och återkommande moment som en byggnadsmålare kan komma att stöta på. Lägenhetsrenoveringar är därför ett bra sätt för ungdomarna att få se vad måleriyrket handlar om och hur man bäst tar sig an uppgiften.

 

Den första uppgiften består i att riva gammal tapet, ett ganska tufft och slitsamt uppdrag men som är mycket viktigt för att slutresultatet ska bli bra. För att få till ett riktigt bra grundarbete och få bort tapeten (som i det här fallet är påklistrat direkt på betongväggarna) får deltagarna ta emot tips och knep av våra rutinerade måleriinstruktörer Sture och Tommy.

 

Målar också pumpstation

Förutom att riva tapeter har den nya gruppen också fått i uppgift att fräscha upp en nedklottrad pumpstation. Pumpstationen har överlappande panel vilket innebär bra moment för ungdomarna att träna på. Huset som är beläget på en cykelväg mellan Angered och Hammarkullen kommer först att slipas, grundas och målas.

 

Pumpstationen ska få sig ett lyft
Pumpstation ska få sig ett lyft

För att piffa upp huset ytterligare för fotgängare, cyklister och spårvagnsresenärer kommer även konstobjektet ”The Great Tit” (Talgoxen) att målas upp i storformat på huset. Eftersom huset har en överlappande panel kommer Talgoxen att målas upp på skivor som sedan skruvas upp på pumpstationens överlappande träpanel.

”The great Tit” skapad av Felix Isidorsson

Målarhjälp från Hermods

Till vår hjälp har vi måleriutbildningen Hermods som i just detta projekt stöttar upp med måleriinstruktörer. Instruktörerna handleder ungdomarna i att måla både huset och konstverket, vilket är ett välkommet inslag. Det möjliggör att vi kan hålla igång roliga måleriprojekt av den mer ovanliga sorten för ännu fler ungdomar och även för framtida byggnadsmålare.

 

Nikita grundmålar pumpstation
Mohamad och Abdu från Hermods hjälper till med att måla