fbpx

Edvardsson Måleri vill hitta guldkornen i branschen

Läs artikel

Edvardsson Måleri är ett av åtta fadderföretag som handleder arbetslösa målarlärlingar i projektet ”Sätt färg på Göteborg”.
– Det är ett spännande och unikt projekt som kommer att synas över hela Göteborg, säger Jonas Karlsson, projektledare på Edvardsson Måleri.

I Världskulturmuseets lokaler är verkstaden i full gång. Fyra konstnärer har lämnat in original som ska målas på stordukar av unga arbetslösa målarlärlingar. Lagom till invigningen av ”Sätt färg på Göteborg” kommer dukarna att monteras på fasaderna till Novotel, Röda sten Konsthall och Higabs verkstad vid Klippan i Göteborg.

En möjlighet för lärlingarna
 – Vintern är en tuff period för måleribranschen och det här projektet är en fantastisk möjlighet för målarlärlingarna att visa vad de går för. Som handledare är vi med i verkstaden, hjälper dem att hitta lösningar och försöker peppa dem, säger Jonas Karlsson.

Som nyutexaminerad målare kan det vara svårt att få jobb. Edvardsson Måleri tar regelbundet emot lärlingar för yrkespraktik från både gymnasieskolor och praktiska yrkeshögskolor.
– Vi vill ge dem en meningsfull praktik och förhoppningsvis hitta guldkorn som vi kan anställa. Många av våra medarbetare har börjat som lärlingar hos oss.

Fler kvinnor i branschen
Idag är det betydligt fler kvinnor än tidigare som söker sig till måleribranschen.
– Genom att ta emot lärlingar har vi också anställt många kvinnliga målare vilket är väldigt kul. Vi märker att det blir en mjukare och trevligare stämning på arbetsplatserna om det är fler kvinnor i arbetsgruppen, säger Jonas Karlsson.

Utsmyckningarna vid Röda sten och Klippan är det första delprojektet i ”Sätt färg på Göteborg” som sträcker sig ända fram till Göteborgs jubileum 2021. Övriga fadderföretag i ”Sätt färg på Göteborg” är Allerby Måleri, Celander, AP Måleri, Effektiv Måleri, Kinells Måleri, KP Måleri, Bror Ericson Målerifirma och Adolfsson Måleri.