fbpx

Hammarkullekarnevalen 40 år

Läs artikel

Förra årets färgsprakande muralmålning blev en oväntad succé. Inför Hammarkullekarnevalens 40-årsjubileum laddar man med ännu mer färg tillsammans med Sätt färg på Göteborg.

Just nu ligger Hammarkullen365 och Sätt färg på Göteborg i startgroparna till ett nytt muralmålningsprojekt som ska vara klart i slutet av maj då Hammarkullekarnevalen dansar in sin fyrtionde födelsedag. Under sex dagar kommer ett tiotal lokala ungdomar få chansen att delta i workshops och tillsammans måla en väggmålning, en så kallad muralmålning, under handledning av konstnären Pernilla Persson Jahangiri. Dessutom kommer stora handmålade vepor med konstverk hängas upp runt om i Hammarkullen inför karnevalen. Två av dem är gjorda av Pernilla till Kristianstads 400-års jubileum, varav en av dem är Sveriges största handmålade duk med 17 meter i höjd, och tre vepor är målade av konstnären Tina Lundgren.

Viktigt med färg
Då förra årets muralmålningsprojekt fick överväldigande respons från de boende har Gloria Esteban, som är projektledare för satsningen, stora förhoppningar även denna gång. Gloria betonar att mer färg i närområdet skapar trivsel, framförallt för människor som kommer från länder där färg spelar en stor roll. Pernilla, med mångsidig konstkarriär bakom sig, poängterar offentlig konsts betydelse:
– Offentlig konst är ju tillgänglig för alla, även för dem som inte brukar besöka konstgallerier.

”För Hammarkullen, med Hammarkullen”
Arbetet med muralmålningarna är viktigt ur flera perspektiv, då det skapar ökad tillhörighet och stolthet bland de boende i Hammarkullen. Dessutom är det ett sätt att få känna att man bidrar till sitt eget område menar Gloria och avslutar:
– Även små saker kan förändra en plats mycket och därför är vi väldigt glada över samarbetet med Sätt färg på Göteborg.

Läs mer om Hammarkullen365 här.

Ansvariga för projektet är Hammarkullen 365 och Karnevalskommittén i Hammarkullen/HAM-SAM i samarbete med Sätt färg på Göteborg. Med stöd från Västra Götalandsregionen, Göteborgs Lokaler, Mixgården- Hammarkullens fritidsgård, HGF Bredfjällsgatan.