fbpx

Hammarkullen inkluderar de boende med måleri

Läs artikel

Nu går det att besöka ytterligare en permanent muralmålning i Hammarkullen. Målningen är en del av ett konstprojekt, anordnat av Hammarkullen 365, där lokala ungdomar bjuds in för att måla sin stadsdel och på så sätt bidra till ökad trivsel. Liksom förra året har man bjudit in konstnärer från Mexiko att handleda och stötta.

Ungdomar från Hammarkullen och grannstadsdelar har under projektet deltagit i workshops för att sen tillsammans måla upp en väggmålning nära Hammarkulletorget. Bland annat deltog två nyanlända ungdomar från Afghanistan i målandet. Muralmålningen tog två veckor att genomföra och stod klar i början av oktober.
– Jag var med och målade för att jag ville visa och påminna om allt fint som finns i Hammarkullen. Målningarna kan vara en symbol för allt positivt i vår stadsdel, säger My Wikström, en av ungdomarna som deltagit i projektet.

Leder arbetet för andra gången
Detta är tredje omgången projektet hålls och de tidigare muralmålningarna har fått mycket positiv respons. Första gången var för knappt ett år sedan med hjälp av konstnärerna Fernando Ortiz och Luis Safa från Mexiko, den andra skedde i våras med handledning av konstnären Pernilla Persson Jahangiri. Nu i september var de mexikanska konstnärerna Arturo Munguia, Fernando Ortiz och Juan Ledezma tillbaka igen.
– Det som är så spännande med att jobba med ungdomarna är att se hur en mix av kulturer kan skapa ett kollektivt verk som tilltalar alla som bor i Hammarkullen, säger konstnären Arturo Munguia.

Uppskattat projekt
Muralmålningarna är ett av de tillvägagångssätt som Hammarkullen 365 använder för att visa upp det rika kulturutbud som finns i Hammarkullen, något som uppskattas av närboende och av ungdomarna.
– För mig är färg att känna lycka, spänning och glädje. Jag mår bra och är omgiven av glada människor, säger deltagaren Gabriela Vargas.

Ansvariga för projektet är Hammarkullen 365/Karnevalskommittén-Ham Sam i samarbete med Sätt färg på Göteborg, med stöd från Bostadsbolaget Hammarkullen, Kultur Ungdom/Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad och Akzo Nobel.