fbpx

Internationellt finbesök från AkzoNobel

Läs artikel

Den 7 oktober besökte AkzoNobels koncernchef Ton Büchner och finanschef Maëlys Castella Göteborg för att ta del av projektet Sätt färg på Göteborg. De bjöds på en rundtur genom Göteborg, pratade med personer från projektet och besökte Hammarkullen.

AkzoNobel, som är ett av världens ledande färg- och kemiföretag, är sedan många år engagerade i stadsutveckling. Då 60 procent av företagets produkter används i städer har de sammanfattat sitt engagemang ett manifest de kallar Human Cities/Levande städer. Här beskrivs företagets arbete med stadsutveckling och urbanisering runt om i världen: hur man kan få städer att må bra genom färg, socialt arbete och hur man skapar stadsrum där människor trivs. Deras aktiviteter inom Sätt färg på Göteborg är en del i detta.
– Vi har gjort många liknande samarbeten runt om i världen, allt från att måla favelor* i Sydamerika till detta. I Europa är vi i Sverige lite av ett föregångsland, och då vår koncernchef från Nederländerna Ton Büchner hörde om Sätt färg på Göteborg ville han gärna komma hit, säger Per Nimér, designchef på AkzoNobel.

Med buss genom staden
Dagen började med en busstur genom Göteborg där man tittade på stadsbilden, allt från de gamla byggnaderna i centrum och landshövdingehusen till förorternas lägenhetshus från 50 och 60-talet. Paus för fika gjordes på Röda Sten. Med på rundturen var förutom Ton Büchner och Maëlys Castella även andra från AkzoNobel, representanter från Framtiden koncernen, Måleriföretagen i Sverige och Sätt färg på Göteborg. Rundturen slutade i Hammarkullen där Hajar Alsaidan, student uppvuxen i området, berättade om sin stadsdel och visade den offentliga konsten som bland annat Sätt färg på Göteborg varit med och skapat i området.

Samarbete och lokalförankring
Under dagen fanns det möjlighet för samtal och frågor, och många intressanta diskussioner uppstod. Två saker som besökarna reagerade särskilt positivt på var samarbetet i projektet och den lokala förankringen.
– Just samarbetet är en stor styrka i det här projektet, att flera olika aktörer går samman och bidrar med sin kunskap och sina resurser för att skapa förändring och förbättring. En annan stor styrka är att projektet är så lokalt förankrat, att de som bor i området är delaktiga och påverkar sin egen miljö, säger Per.

*Favela – kåkstäder i främst Brasilien men även andra Sydamerikanska och Afrikanska städer