fbpx

Joan Prytz – allkonstnären och arkitekten

Läs artikel

Från att färgsätta skolor och äldreboenden, introducera ungdomar i kulörernas förtrollade värld till att bevara kulturella byggnader. Joan Prytz har under sitt långa yrkesliv gjort mycket och många gångar har det varit tillsammans med Målaremästarna.

I projektet ”Sätt färg på Göteborg” arbetar Joan i Gårdsten. Ett antal projekt har definierats och till en början är det svårt att se hur de hänger ihop men ju längre Joan pratar om det blir det allt klarare.

– Det handlar om att få alla engagerade i utomhusmiljön, den miljö där vi träffar våra grannar och de som bor i området, den miljö som man mot andra ska vara stolt över. Kan man påverka miljön och själv vara med att utveckla och till och med bygga och måla skapas sociala band mellan människor. Men det handlar också om att skapa arbetstillfällen för unga arbetslösa. Framför allt att visa unga vad det finns för möjligheter och hur man kommer in på arbetsmarknaden, säger Joan Prytz.

Fyra projekt som Joan nu intensivt arbetar med och som vi kommer att skriva mer om i nyhetsbrevet längre fram är:

Flytt av en gammal byggnad – Gårdstens gästgiveri – ungdomar i Gårdsten, universitetsstuderande vid Chalmers och en mängd förvaltningar är involverade i det.

Gröna Dalen i Gårdsten – ett dialogprojekt för att utveckla grönområdet mitt i Gårdsten.

Gårdstenbänken – ett ungdomsprojekt där skolungdomar tillsammans med en konstnär ska ta fram en utomhusbänk som ska vara lätt att känna igen och som förhoppningsvis kommer att synas över hela Sverige.

Målning av restaurangskolans matsal – 18 ungdomar som går på restaurangskolan i Gårdsten ska tillsammans med målare måla om matsalen.