fbpx

Målningar i Hjällbo och Hammarkullen

Läs artikel

Under våren och sommaren har ESF-projektets första gäng med 15 praktiserande ungdomar hunnit med att både bidra med ännu mer färgprakt under Hammarkullekarnevalen, och att lysa upp Hjällbo med konst. De har fått träna på hantverk och kreativitet, men också att handleda och samarbeta.

– Det känns väldigt positivt för alla att vara med och förändra tråkiga miljöer till något bättre. Men det som är mest fantastiskt är hur deltagarna växer av att få en roll och tillhörighet i en grupp, känna ansvar, prestera och se ett resultat av sitt arbete, säger Kristina Halttu, måleriinstruktör för Sätt färg på Göteborg.

Förberedelser inför Hammarkullekarnevalen
Det första delprojektet bestod i att de 15 deltagarna skapade två stora banderoller som markerade start och slut för Hammarkullekarnevalståget. Banderollerna var gjorda i canvastyg och mätte 1.60 x 5 meter. Det krävdes planering, kreativitet, samarbete och en ordentlig arbetsinsats för att tillslut nå det fantastiska resultatet.

Under en veckas tid bjöds även de boende i Hammarkullen in till att hjälpa till och färgsätta marken på karnevalstråket. Ett åttiotal personer engagerade sig och kritmålade stora ytor.
– Det var främst barn och ungdomar som var med och våra egna deltagare i projektet instruerade dem. Men även äldre personer hakade på och tyckte att det var en jätterolig grej, säger Kristina Halttu.

Målningar i Hjällbo
Det andra delprojektet ägde rum i Hjällbo där torget fick en ansiktslyftning med hjälp av färgglad konst i form av sex utplacerade tavlor. Totalt var det cirka 70 ungdomar som arbetade tillsammans under flera veckor. ESF-projektets 15 deltagare fungerade som handledare för de övriga i teamet som var anställda feriearbetare hos bostadsbolaget Poseidon. Ungdomarna målade även murar längs med Hjällbo Lillgata, och kompletterade, den sedan tidigare gjorda, muralmålningen som skapats av Göteborgskonstnären Benny Cruz.
– Invånarna har verkligen visat sin uppskattning för det vi gjort i Hjällbo och deltagarna är stolta över vad de åstadkommit, säger Kristina Halttu.