fbpx

Mer social hållbarhet

Läs artikel

Efter en fantastiskt rolig vår där höjdpunkten naturligtvis var invigningen av Sätt färg på Göteborg på Röda Sten fick vi under sommaren ännu mer av social hållbarhet och färgglädje.

Resultatet av vårens aktiviteter resulterade i att alla de arbetslösa målarlärlingar som har haft praktik hos oss nu har fått fast anställning på måleriföretag i Göteborgsregionen. Detta är en fantastisk bekräftelse på att vårt sätt att skapa nya arbetstillfällen fungerar. Därför vill jag här tacka konstnärer, fadderföretag, samarbetsparter, våra lärlingar och “Agge” från Galaxen för stort engagemang. Resultatet av vårens arbete, de stora dukarna runt Röda Sten och Novotel, finns att beskåda fram till mitten av oktober. Sedan göms dukarna undan ända fram till 2021 då det blir återmontage vid 400-årsjubileet.

Sedan i juni har vi arbetat tillsammans med Älvstranden Utveckling i Frihamnen. Här har vi haft en annan typ av uppgift. Långtidsarbetslösa ungdomar utan målarbakgrund har haft en “prova-på-praktik” under allt från några dagar till några veckor. Både AF Hisingen, AF Angered och Fryshuset har hjälpt till i vår rekrytering. Slutresultatet blev vackra skyltar för området, en fartygsprofil målad på containers och växtlådor i glada färger. Som avslutning fick ungdomarna måla var sin vimpel till det blivande världsrekordet mellan Röda Sten och Blå Stället. När allt var klart var frågan om någon ville bli målare? Svaret gjorde mig mycket glad. 16 av totalt 20 medverkande ville gå vidare med praktik inom allmännyttan eller direkt till anställning som traditionell lärling. Det blir en utmaning att matcha detta, men vi är igång med uppgiften.

Som avslutning på sommaren testade vi en ny idé för världsrekordet. Att måla på vimplar som hängs längs den 21 km långa cykelvägen, stor flaggning som det också heter. Vid återinvigningen av Kulturhuset Blå Stället den 30 augusti ordnade vi så att allmänheten fick måla vimplar. Nya stordukar har också målats som utsmyckning av Blå Stället. Nu siktar vi på en uppdaterad version vimplar att provhänga innan vintern kommer.

Med jämna mellanrum rekryterar AF arbetslösa arkitekter som hjälper oss via en praktikplats. Jag vet inte om det är konjunkturen eller projektets goda vibbar, men personer som gått arbetslösa länge får nu fast anställning hos olika arbetsgivare under sin praktik hos oss. Fantastiskt kul och en spännande utmaning för vår projektgrupp.

Erling Zandfeld, projektledare Sätt färg på Göteborg