fbpx

Muralmålningar sätter färg på Hammarkullen

Läs artikel

Området Hammarkullen byggdes i början av 70-talet och är ett typiskt exempel på det som kallas miljonprogram. Just nu pågår ett projekt inom ramen för Hammarkullen 365, där två mexikanska konstnärer tillsammans med en grupp ungdomar ska göra Hammarkullen mer färgglatt. Sätt färg på Göteborg är med i projektet.

I projektet har ungdomar under tre veckor skapat färgrika väggmålningar i området, så kallade muralmålningar. De får samtidigt möjlighet att prova på och lära sig grundläggande tekniker inom färg och formlära, estetik och teckning.

Engagera ungdomar lokalt
Gruppen består av 10-15 ungdomar som bor i Hammarkullen eller i övriga delar av nordöstra Göteborg. De är 14-21 år gamla och har både svenskt och utländskt ursprung. Förutom att vara kreativa och lära sig tekniker, får de övning i att samarbeta i grupp mot ett gemensamt mål. Det talas både svenska, engelska och spanska under arbetet.
– Att få vara med och måla tillsammans med nya människor är väldigt inspirerande. Jag är intresserad av arkitektur och skapande och jag ser detta som en möjlighet för mig att lära mig mer och utvecklas i den riktningen, säger Hudallah Ahmed, en av ungdomarna som deltar i projektet. 

Stort intresse
Intresset för muralmålningarna är stort bland invånarna i Hammarkullen och många barn vill vara med och måla.
– Invånarna undrar vad som pågår och tycker det är härligt att få lite mer färg i sin vardagsmiljö. Folk blir väldigt glada och engagerade, säger Gloria Esteban som är projektansvarig för muralmålningarna. 

Ansvariga för projektet är Hammarkullen 365 – Karnevalskommittén i Hammarkullen i samarbete med Sätt färg på Göteborg. Med stöd från Västra Götalandsregionen – Kultursekretariatet, Bostadsbolaget, HGF Bredfjällsgatan, samt kulturstipendier från Mexiko. Ansvariga konstnärer är Fernando Ortiz Hernandez och Luis Safa Herrera.  

Kontakt:
Gloria Esteban – Hammarkullen 365/ Karnevalskommittén i Hammarkullen, mail: gloria.esteban@telia.com
Läs mer om Hammarkullen 365 här: http://www.hammarkullen365.se/sv/