fbpx

Nu startar vuxenutbildningen för målare

Läs artikel

Nu i september startar en vuxenutbildning för målare som är initierad av Sätt färg på Göteborg.
– Detta är en arbetsmarknadsinsats som gör att ungdomar snabbt kan komma i arbete i en bransch i stort behov av mer arbetskraft, säger Anders Johansson på Arbetsmarknad och Vuxenutbildningsförvaltningen.

Deltagarna kommer främst att vara praktikanter från Sätt färg på Göteborg som testat på måleri, och vill ta nästa steg och utbilda sig.
– Utbildningen har funnits tidigare, men nu tar vi upp den igen som en arbetsmarkadsinsats ihop med Sätt färg på Göteborg. Göteborgs stad vill vara med och bidra till projekt som leder till riktiga jobb för ungdomar. Vi måste få folk i arbete istället för utanförskap, säger Anders Johansson, som är planeringsledare för utbildningen.

Ettårig yrkesutbildning
Utbildningen är cirka ett år lång och drivs av Movant. Den består av de gymnasiekurser som är specifika för måleriutbildningen, vilket ger kvalificerade kunskaper för att kunna gå vidare som målarlärling och göra gesällprov. Det som krävs är att man har med sig gymnasiekurser i framförallt engelska, svenska och matte så att man tillsammans med målerikurserna kan få en yrkesexamen. Saknar man några så kan man dock få hjälp att läsa upp dem också.

– Vi ser en stor potential då vi via Sätt färg på Göteborg får med oss företagen, och det i en bransch som skriker efter folk. Göteborgs stad får fler människor i arbete, ungdomarna får en kvalificerad utbildning och företagen får en bra rekryteringsbas. Därigenom skapas viktiga riktiga jobb. Det är en win win för alla, säger Anders Johansson.

Deltagare från Arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingen är också positiv till utbildningen. Det är till stor del via dem som Sätt färg på Göteborg får kontakt med många av deltagarna.
– Arbetsförmedlare Sara arbetar i projektet som coach, som handleder deltagarna och stöttar dem hela vägen fram, säger Susanne Eriksson, sektionschef Arbetsförmedlingen Gamlestaden.