fbpx

Poseidon rustar upp övre Lövgärdet

Läs artikel

Bostadsbolaget Poseidon arbetar med Måleriföretagen i Sverige och Sätt färg på Göteborg för att hjälpa arbetslösa ungdomar in på arbetsmarknaden. Sedan i somras har Poseidon haft praktikanter som varit med och rustat upp övre Lövgärdet.

Poseidon är inne i ett stort ombyggnadsprogram där miljonprogramsområdet i övre Lövgärdet rustas upp. 2017-2018 beräknar man att 1100 lägenheter ska ha renoverats. Det är här praktikanterna under tre månader får möjlighet att testa på målaryrket.
– Vi ville inte ta jobb från ordinarie målare, så uppgiften har varit att måla cykelrummen som annars inte hade blivit målade. På så sätt får vi mer färg i området och praktikanterna får erfarenheter och en fot in på arbetsmarknaden, säger Jan Nilsson distriktschef på Poseidon.

Rutiner och erfarenheter
Poseidon har tagit in praktikanter i samarbete med Sätt färg på sedan i somras. På den tiden har fem praktikanter testat på måleri och fått arbetslivserfarenhet, som ska underlätta att studera vidare eller söka arbete.
– Att få rutiner, känna att man bidrar och behövs kan vara lika viktigt som att få något att skriva på CV:t. Vi har flera som avbrutit praktiken för att de fått anställning inom något helt annat än måleri eller för att de har börjat studera, och det är såklart också jättebra, säger Jan Nilsson.

Optimistiska blickar framåt
Praktikanterna kommer från arbetsförmedlingen Angered och från Motivationscentrum i Lövgärdet. I skrivande stund är en praktikant igång, och en till ska snart börja. Till sin hjälp har de en målarmästare som handleder och lär ut måleri. Målet för Sätt färg på är att 100 arbetslösa ungdomar ska få sysselsättning till 2021, och Jan Nilsson ser optimistiskt på den målsättningen.
– Om vi har samma fart som nu kommer åtta ungdomar per år att få anställningar. Tillsammans med Sätt färg på:s andra projekt, som det för Gårdstensbostäder där man gör samma som vi, ska vi absolut kunna nå det målet. Jag är själv gammal målarmästare, så det känns extra roligt att vara med i detta och stötta områdets ungdomar, säger Jan Nilsson.

Från vänster: Handledarna Sonny Sjöqvist och Mikael Rusholt, tillsammans med Christoffer Hallgren och Karl Alnevall som under sin praktik hos Poseidon varit med och rustat upp övre Lövgärdet.
Från vänster: Handledarna Sonny Sjöqvist och Mikael Rusholt, tillsammans med Christoffer Hallgren och Karl Alnevall som under sin praktik hos Poseidon varit med och rustat upp övre Lövgärdet.