fbpx

Flera gång- och cykeltunnlar målas i internationellt samarbete

Läs artikel

Under tio dagar har lokala konstnärer, blivande målarlärlingar och konststuderande från Barcelona möts och tillsammans skapat konst i sex gång- och cykeltunnlar. Det är Sätt färg på Göteborg som arrangerar utbytet Youthpower 2020, som nu är inne på sin fjärde omgång. 

 

Flera välkända konstnärer

Det är konstnärerna Josefin Lindberg, Klara Bartilsson, Sebastian Villabona, Uri Marquez Cateura och Romulo Lass verk som målas upp. De flesta konstnärerna är själva på plats för att handleda studenterna i arbetet. Under gångna dagar har de arbetat sida vid sida med att färdigställa verken som visas upp denna fredag den 28 augusti. 

– Det är utbyten som dessa – när så många olika människor kan mötas och skapa tillsammans, som vårt arbete verkligen får mening, säger Ahmed Bayati, en av projektledarna för Youthpower 2020. 

 

21 km Konst fortsätter att växa 

Det är i stadsdelarna Gamlestaden, Hammarkullen och Storås som målningarna växer fram. Verken är skapade specifikt för Youthpower 2020, förutom konstnär Romulo Lass’s original Astronaut in love som kommer från tävlingen Gothenburg art 21. Där blev den en av 12 vinnare som sedan 2017 målats upp i konststråket 21 km Konst

Utöver att hjälpa till att realisera konstnärernas verk och visioner har de spanska deltagarna också fått en helt egen tunnel där de tillsammans tagit fram ett verk. 

– Målet har varit att hitta ett gemensamt koncept kopplat till området, dess historia och latinamerikanska arv. Efter det arbetade vi med att kombinera allas ideer till ett enda verk. Ena sidan av tunneln har blivit mer figurativ och realistisk medan den andra sidan är mer fri och minimalistisk, säger Josep Osso och Santi Encina, deltagare från Barcelona, Spanien. 

 

Fjärde gången Youthpower äger rum

Youthpower skapades av verksamheten Sätt färg på Göteborg som ett sätt att främjar möten mellan unga genom måleri och konst. Med finansiering från Erasmus+ drivs projektet tillsammans med partners i Barcelona, Gdansk och Riga. Denna omgång är den fjärde i raden av utbyten och innebär att både Svenska och Spanska deltagare återigen får chansen att tillsammans utvecklas inom dekorativt måleri, samverka länder emellan och färgsätta det offentliga rummet. 

– Jag är taggad på att få göra något nytt. Jag har inte målat dekorativt tidigare och aldrig utomhus, så det ska bli kul, säger Sebastian Larsson, deltagare i Sätt färg på Göteborg. 

 

Välkommen att besöka oss under pågående arbete

Det går bra att besöka oss på plats och tala med deltagare, konstnärer och personal från Sätt färg på Göteborg. På fredag inviger vi målningarna under en ambulerande vernissage med start klockan 14:00 i Storås, nedanför hållplats Spadegatan. 

 

Tid: Fredag 28 augusti kl 14 – 16. 

Konstnärer/Platser: 

Josefin Lindberg – Storås (nedanför hållplats Spadegatan läge B) 

Klara Bartilsson – Hammarkullen (Hjällbovägen, vid hållplats Gropens gård)

Sebastian Villabona – Hammarkullen (Hjällbovägen, vid hållplats Bredfjällsgatan)

Uriol Marquez Cateura – Hammarkullen (Hjällbovägen, vid rondellen Hammarkullens väg/ Grusåsvägen) 

Gemensamt verk av alla deltagare från Spanien – Hammarkullen (Hjällbovägen, vid rondellen Hammarkullens väg/ Grusåsvägen) 

Romulo Lass – Gamlestan (Lärje Bangårdsgata, vid Balettakademien) 

 

Kontakt: För frågor, intervjuer och tillgång till bilder, vänligen kontakta kommunikationsansvarig Lilian Paunovic Olsson. Tfn/mail: 076 – 211 85 45 / lilian.paunovic@sattfargpa.se