fbpx

Grafiska vägens historia firas med storskalig konst

Läs artikel

På fem gånger sju meter stora flaggvepor har konstnären Alexandra Nildén fångat Grafiska vägens historia. Verken är skapade tillsammans med deltagare från verksamheten Sätt färg på Göteborg som utbildar unga arbetssökande till byggnadsmålare. Nu monteras veporna i anslutning till ICA Maxi Göteborg på Grafiska vägen tillsammans med fastighetsägaren och samarbetspartnern ICA Fastigheter.

En del nutidshistoria 

Där ICA Maxi ligger idag hade tidigare Wezäta sin verksamhet med tryckeri och fotoreklamstudio. Bland annat så trycktes alla årliga telefonkataloger för hela Sverige här fram till tidigt 1990-tal. För konstnären tillika grafiska designern Alexandra Nildén har inspirationen kommit från många håll: 

“Kopplingen till tryckeriet såklart men jag har också velat skapa en hyllning till den grafiska traditionen som givit gatan dess namn”

Arbetsprocessen har utgått ifrån collageteknik och primärfärger där Alexandra först arbetat med papper för att sedan överföra allt till digital form. 

 

Unga med i arbetet

Verken är först tryckta maskinellt enligt traditionellt vis. Därefter har större färgpartier målats i för hand av deltagare i utbildning till att bli byggnadsmålare. Annika Schönefeld, affärsutvecklare på ICA Fastigheter, har följt deras arbete under våren: 

”Vi är väldigt glada över det fantastiska konstverket som så väl knyter an till platsens historia och att vi får vara del av ett projekt som öppnar dörren för många unga arbetssökande”

 

Träffa konstnären och deltagare

Välkomna att besöka oss på plats under torsdagen den 7 maj mellan klockan 13:00 – 16:00 då hängning av veporna sker. Närvarande finns konstnären Alexandra Nildén, några av deltagarna som varit med och målat upp verket samt representanter från Sätt färg på Göteborg och ICA Fastigheter. 

 

 

Pressinbjudan:

Vad: Hängningen av flaggvepor på Grafiska vägen  

När: Torsdag 7 maj, mellan klockan 13:00 –  16:00 

Var: Grafiska vägen 16, Göteborg. 

Närvarande: Alexandra Nildén, konstnär, Ali Abdullah och Maxamed Shire, deltagare Sätt färg på Göteborg, Annika Schönefeld, affärsutvecklare ICA, Lilian Paunovic Olsson, kommunikationsansvarig Sätt färg på Göteborg, Erling Zandfeld, verksamhetschef Sätt färg på Göteborg, Ahmed Bayati, projektledare Sätt färg på Göteborg.  

 

För mer information och tillgång till bilder, vänligen kontakta kommunikationsansvarig
Lilian Paunovic Olsson

Tfn/mail: 076 – 211 85 45 / lilian.paunovic@sattfargpa.se 

För frågor riktade till ICA Fastigheter, vänligen kontakta Annika Schönefeld, projektutvecklare och affärsutvecklare, ICA Fastigheter

Tfn/mail: 072- 220 15 21 / annika.schonefeld@ica.se 

 

Med anledning av covid-19 pandemin så vill vi förtydliga att träffen äger rum utomhus. För de som ändå inte har möjlighet att närvara går det bra att ringa eller maila för att göra intervjuer och få tillgång till bilder digitalt.