fbpx

Lokala konstnärer och ungdomar möter konststuderande från Barcelona när flera gång- och cykeltunnlar målas i Göteborg

Läs artikel

Under tio dagar möts lokala konstnärer, blivande målarlärlingar och konststuderande från Barcelona för att tillsammans skapa konst i sex gång- och cykeltunnlar. Det är Sätt färg på Göteborg som arrangerar utbytet Youthpower 2020, som nu är inne på sin fjärde omgång. 

Bildmontage av flera av konstnärernas original inför kommande målningar

Flera välkända konstnärer

Det är konstnärerna Josefin Lindberg, Llefen Carrera, Klara Bartilsson, Sebastian Villabona, Uri Marquez Cateura och Romulo Lass verk som kommer målas upp. De är själva på plats för att handleda studenterna i arbetet. För konstnär Llefen Carrera är detta inte första gången hon handleder deltagare:  

– Att jobba med unga och handleda är alltid en utmaning. Vissa vågar inte måla för att de är rädda för att göra fel medan andra målar på så fort att de missar alla detaljer. Det gäller att vara öppen, lyhörd och positiv för att få rätt balans i gruppen, menar Llefen

 

21 km Konst fortsätter att växa

Det är i stadsdelarna Gamlestaden, Hammarkullen och Storås som målningarna ska växa fram. Verken är skapade specifikt för Youthpower 2020, förutom konstnär Romulo Lass’s original Astronaut in love som kommer från tävlingen Gothenburg art 21. Där blev den en av 12 vinnare som sedan 2017 målats upp i konststråket 21 km Konst – en 21 km lång konststräcka mellan Blå stället i Angered och Röda sten Konsthall vid Klippan. Längs den målas både muralmålningar men även annan konst fram till Göteborgs 400 årsjubileum år 2021. 

Fjärde gången Youthpower äger rum

Youthpower skapades av verksamheten Sätt färg på Göteborg som ett sätt att främjar möten mellan unga genom måleri och konst. Med finansiering från Erasmus+ drivs projektet tillsammans med partners i Barcelona, Gdansk och Riga. Denna omgång är den fjärde i raden av utbyten och innebär att både Svenska och Spanska deltagare återigen får chansen att tillsammans utvecklas inom dekorativt måleri, samverka länder emellan och färgsätta det offentliga rummet. 

– Jag är taggad på att få göra något nytt. Jag har inte målat dekorativt tidigare och aldrig utomhus, så det ska bli kul, säger Sebastian Larsson, deltagare i Sätt färg på Göteborg. 

 

Välkommen att besöka oss under pågående arbete

Det går bra att besöka oss på plats och tala med deltagare, konstnärer och personal från Sätt färg på Göteborg. 

Tid: Mellan den 19 – 29 augusti målas verken upp. 

Konstnärer/Platser: 

Josefin Lindberg – Storås (nedanför hållplats Spadegatan läge B) 

Klara Bartilsson – Hammarkullen (Hjällbovägen, vid hållplats Gropens gård)

Sebastian Villabona – Hammarkullen (Hjällbovägen, vid hållplats Bredfjällsgatan)

Llefen Carrera – Hammarkullen (Hjällbovägen, vid rondellen Hammarkullens väg/ Grusåsvägen) 

Uri Marquez Cateura – Hammarkullen (Hjällbovägen, vid rondellen Hammarkullens väg/ Grusåsvägen) 

Romulo Lass – Gamlestan (Lärje Bangårdsgata, vid Balettakademien) 

 

Kontakt: För frågor, intervjuer och tillgång till bilder, vänligen kontakta kommunikationsansvarig Lilian Paunovic Olsson. Tfn/mail: 076 – 211 85 45 / lilian.paunovic@sattfargpa.se