fbpx

”Tar tillbaka” destruktiva platser – sätter färg och ljus

Läs artikel

I Rannebergen ligger ett stort bostadsområde på ena sidan vägen. En låg- och mellanstadieskola på andra. Vägen från och till skolan går genom en cirka 30 meter lång mörk gångtunnel som är lika ljusskygg som de aktiviteterna som sker i den dagligen.

– Med färg- och ljussättning plus ett stort engagemang kan vi göra skillnad. Det handlar om att ta tillbaka platser som blivit destruktiva, säger Saman Fattah, projektledare på Sätt färg på Göteborg.
Projekten är många och ambitionerna är höga inom Sätt färg på Göteborg. Ambitionen att skapa världens längsta konstverk (21 kilometer konst från kulturhuset Blå Stället i Angered till Röda Sten Konsthall vid Klippan och som ska vara klart 2021) är bara ett exempel. Men Sätt färg på Göteborg-projektet innehåller flera mer handfasta miljöförändrande och praktiska insatser.
– Vi vill bidra till att de boende ”tar tillbaka” sina områden från de som använder platser och områden för brott och kriminalitet, säger Saman, som hoppas att det praktiska arbetet med exempelvis den nämnda gångtunnel i Rannebergen kommer igång så fort som möjligt. 

Trygg i Nordost
Inom ramen för det som kallas ”Trygg i Nordost” har man tillsammans med de boende, polis och andra lokaliserat ett antal platser som utav olika skäl både är och känns otrygga och osäkra. Ibland kan det handla om att miljön är mörk och sliten och ibland kombineras det med daglig kriminalitet och gängbildning.
– Kan vi tillsammans med de boende ”ta tillbaka” exempelvis den där hemska gångtunneln i Rannebergen och få barn och vuxna att tycka att den där vägen känns ok. Att det känns tryggt, och inte otryggt, att gå till och från skolan, ja då har vi gjort en liten skillnad. Tillsammans med andra insatser kan vi göra stor skillnad, säger Saman.

Social hållbarhet
Samans lista över platser i nordost som det finns stora skäl att ”ta tillbaka” är lång.
– Många bäckar små gör skillnad. Vi kämpar med bygglov och klartecken från olika myndigheter och det går mer eller mindre smidigt. Men vi kämpar på och snart så ska man märka stor skillnad på gångtunneln i Rannebergen. Att erbjuda lokala ungdomar som står långt bort ifrån arbetsmarknaden en konkret arbetsmarknadsåtgärd samt att ha en dialog med boenden i området ser vi som en självklarhet när vi färgsätter staden, säger Saman.