fbpx

Tre steg till jobb som målare

Läs artikel

I mitten av augusti hade Sätt färg på Göteborg informationsmöten på arbetsförmedlingarna i Angered och på Hisingen där arbetslösa ungdomar fick veta mer om måleriyrket och om att göra praktik hos Målaremästarna.
– Det är ett unikt projekt, säger Anders Bohm, sektionschef på Arbetsförmedlingen Hisingen.

Nu tar Sätt färg på Göteborg in fler praktikanter till målningen i Frihamnen. Denna gång är det arbetslösa ungdomar utan målarutbildning som får möjligheten. I tre steg får de utbildning och en chans att få jobb som målare.

Tre steg
I steg ett får ungdomarna testa måleri under ett par veckor för att se om det är något för dem. Sedan får de som vill stanna kvar under en tremånaders praktik för att lära sig mer om måleri och visa upp vad de kan för de företag som är involverade i projektet. Steg tre innebär en möjlighet att få lärlingsplatser hos anslutna företag och kommunen. Efter gesällprov är de sedan utbildade målare med anställning.

Utbildning kopplad till anställning
– Det är ett väldigt bra upplägg, att man får prova på yrket först och sedan gå vidare. Något som är unikt med det här är att man får en utbildning som kopplas till en anställning. Och att de som behöver får stöd i att komplettera gymnasiet under sin lärlingstid är toppen, säger Anders Bohm.

En win-win situation
På mötena kom 11 respektive 13 ungdomar, och majoriteten ville testa på steg ett.
– Det är fantastiskt för ungdomar som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, samtidigt som företagen får se vad de kan och lära känna dem, det är en win win-situation, superbra, säger Anders Bohm.