fbpx

Världsrekord med permanenta målningar

Läs artikel

Till Göteborgs 400-årsjubileum vill Sätt färg på Göteborg skapa världens längsta konstverk på sträckan mellan Röda Sten och Blå Stället. Det blir bland annat en målad cykelväg, ett flaggspel och permanenta målningar på ytor längsmed sträckan.

De permanenta målningarna kommer att målas på hus och byggnader eller liknande som syns från världsrekordsträckan.
– Detta är något vi gjort tidigare, bland annat inför Friidrotts VM 1994 där bland annat Stampgatan, Tingstadstunneln, Katrinelundsgymnasiet och Nordstans parkeringshus färgsattes. Det är något som stannar kvar och förgyller staden även efter jubileet, säger Erling Zandfeld, projektledare för Sätt färg på Göteborg.

Färgglatt underhåll
Just nu söker man efter lämpliga ytor att färgsätta.
– Det bästa är om det är en yta som ändå behöver underhållas någon gång före 2021. När man ändå ska göra det kan man lika gärna passa på att få en extra färgglad och konstnärlig vägg, säger Erling Zandfeld.

Snyggt och bra för området
De som kommer måla konstverken på väggarna är arbetslösa ungdomar som via praktik i projektet får hjälp in i arbetslivet.
– Man kommer alltså få ett vackert konstverk på sin byggnad, och kan samtidigt göra gott för områdets unga, säger Erling Zandfelt.
Sätt färg på Göteborg tar tacksamt emot tips på väggytor som skulle kunna passa.