fbpx

”Vi är en del av något historiskt”

Läs artikel

Entusiastiska målarlärlingar vill vara med och skriva historia – med färg, penslar, dukar och original av konstnärer. Tillsammans är de engagerade i ”Sätt färg på Göteborg” – en konstinsats i kulturens tecken – inför Göteborgs 400-årsjubileum 2021.
– Det känns riktigt bra. Vi är en del av något historiskt, säger Fredrik Gustavsson om sjuårsprojektet.

Målarlärlingarna är arbetssökande män och kvinnor i 20-årsåldern som färgsätter konstalster på stora målardukar, som sedan kommer att smycka staden. Genom sitt deltagande i projektet ser de en möjlighet att förbättra sina chanser på arbetsmarknaden.

Det känns kul att få visa vad jag går för, och att andra människor kan se vad jag har gjort. Ett stort plus för cv:t helt klart. Förhoppningsvis tycker folk att det ser bra ut, och kanske leder det till jobb, säger Alexander Bark. Gabriella Vancas håller med.

Det är en bra grej att få ha med i cv:t. Det är verkligen jätteroligt, instämmer Gabriella.

”Stimulerande och utvecklande”
Att färgsätta konstverk på målardukar är inte något som hör till vanligheterna för en byggnadsmålare. Jan Johansson är utbildad målare och handleder lärlingarna. Han uppmuntrar fler arbetssökande lärlingar att söka sig till ”Sätt färg på Göteborg”.

– Det här är helt unikt. Så får du en chans att vara med så ta den. Det är även ett lyft för mig själv, som inte har en dekorativ eller konstnärlig utbildning över huvud taget, säger Jan.

Lärlingarna ser detta som en chans att utvecklas yrkesmässigt.
– Jag får göra något som jag aldrig har gjort förut. Det är stimulerande, berättar Alexander.
– Jag får chansen att utveckla nya tekniker, säger Fredrik.

Viktigt att nätverka
Handläggare på Arbetsförmedlingen, rekryterare och karriärexperter – alla betonar de vikten av att ha ett starkt nätverk. Det är något som lärlingarna har tagit fasta på.

– Jag lär känna nya människor och alla har ju kontakter. Är man på god fot med någon lärling som får jobb så kan den personen prata gott om dig. På så sätt kanske jag också kan få anställning, säger Gabriella.

Att få möjlighet att bredda sina kontaktytor genom att skaffa sig nya erfarenheter blir därför viktigt.

– Det är alltid bra att skapa ett nytt nätverk. Inte minst inom byggbranschen. Har du ett brett nätverk så är det nog inte särskilt svårt att hitta jobb i den här branschen, menar Alexander.

Exponering över hela Göteborg, möjligheten att knyta nya kontakter och stimulerande arbetsuppgifter. Kanske är det därför som tiden går så fort?

– Vi jobbade över… eller vi tappade uppfattning om tiden… Vi var så fokuserade på det vi gjorde, säger Gabriella.

agge_deltagare